Vanda ungdomsförening on perustettu vuonna 1909 Vantaanjoen koskien alueelle, jota silloin kutsuttiin Vantaaksi. Alue käsittää Piispankylän, Lapinkylän, Voutilan, Viinikkalan, Martinkylän ja Myllymäen sekä osia Silvolasta.

Vuonna 1971 Helsingin maalaiskunta muutti nimensä Vantaaksi, jolloin silloisen Vantaan alueen nimi muutettiin Vantaankoskeksi. Mutta Vanda uf., kuten sen samana vuonna perustettu sisaryhdistys Wanda FBK (vpk), säilyttivät alkuperäisen nimensä. Sen vuoksi nuorisoseuramme nimi on edelleen Vanda uf.

Vanda uf:llä on vuodesta 1910 ollut oma seurantalo Björkhem (Vantaankoskentie 4), joka vaatii paljon huoltoa ja talkootyötä, mutta on myös tärkeä jäseniä yhdistävä linkki. Björkhemissä järjestetään yhdistyksen tapahtumia laidasta laitaan. Taloa vuokrataan myös ulkopuolisille juhlapaikaksi.

Yhdistyksellä on satavuotisen historiansa aikana on ollut monenmoista toimintaa: kirjasto, puutarhakilpailuja, koko illan teatteriesityksiä, hiihtokilpailuja, torvisoittokunta, kuorolaulua, kursseja lapsille ja aikuisille, tietokilpailuja, lastenjuhlia, ohjelmallisia iltoja aina Harry Brandeliuksesta Christoffer Strandbergiin, kuorma- ja linja-auto- sekä lentokoneretkiä, ompeluseuroja, suuria kesäjuhlia, teatteriretkiä, ulkoilmatapahtumia sekä omaan seuraintaloon liittyviä talkoita.

Yhdistys vietti 100-vuotisjuhliaan 25. huhtikuuta 2009 näyttelyiden, historiallisen näytelmän ja illallisen merkeissä. Juhlapäivänä istutettiin myös 100-vuotiskoivu Vantaankoskentien puoleiselle pihalle. Myös 110-vuotisjuhlissa esitettiin dramatisoituja kohtauksia kylän ja yhdistyksen historiasta. Vuonna 2022 Björkhemin näyttämöllä nähtiin pitkästä aikaa yhdistyksen omin voimin rakennettu näytelmä. Satavuotisjuhlan jälkeen on jatkettu perinteisiä kesäretkiä.

Yhdistyksellä on noin 170 jäsentä.


Vuonna 2022 yhdistys esitti Björkhemissä näytelmän Agathas arv.